Yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi ile vatandaşların sahip oldukları deniz turizm araçları ve gemi acentelerinin tüm seyir izin belgesi işlemlerini e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek yapabilecek.
Seyir izin belgesi kağıt ortamında farklı bakanlıklarca fiziki onay ile düzenlenirken, yeni sistem ile tekne sahibi değişikliği durumunda gerekli bilgi güncellemelerinin elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılabilmesi ile bürokratik süreci hızlandı. Bu arada, yeni Seyir İzin Bilgi Sistemi’nin devreye girmesinden itibaren 12 Bin 405 belge düzenlendiği öğrenildi.
Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi’ne (SİBS) ilişkin yapılan açıklamada Seyir İzin Belgesi’nin Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yurt dışından gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı deniz araçlarının; yapacakları araç, personel, yolcu ve sefer ile ilgili beyan ve işlemlerin yer aldığı, ayrıca liman seferi dışında yapacakları yolculuğa müsaade edildiğini gösteren liman çıkış belgesi yerine geçen belge olduğunu ifade edildi.
Seyir İzin Belgesi’ni kağıt ortamında farklı bakanlıklarca fiziki onay ile düzenlenirken, 12 Temmuz 2024 itibarıyla teknelerin izin ve bilgilerinin yer aldığı Seyir İzin Belgesi Sistemi güncellenerek yeni sistem devreye alındı.
Belge Ücreti Online Olarak Ödenebilecek
Seyir İzin Belgesi (SİB) işlemlerini tamamen dijital mecraya taşıyarak gemi acenteleri ve tekne sahiplerinin kullanımına sunduklarını belirten Bakanlık, güncellenen yeni sistem ile; vatandaşların sahip oldukları deniz turizm araçları için, gemi acentelerinin ise tüm tekneler için, SİB işlemlerini e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek kendilerinin yapmasına imkan sağlandığını, böylece kullanıcıların ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde cevap vererek genel hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini duyurdu.
Seyir İzin Belgesi talebinde bulunanlara elektronik ortamda erişim ve işlem yapma imkanı sunarak kullanıcıların işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde, liman başkanlıklarına gitmeden gerçekleştirme imkanı tanındığını açıklayan Bakanlık, yeni sistem ile tekne sahibi değişikliği durumunda gerekli bilgi güncellemelerinin elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılabilmesi ile bürokratik sürecin hızlandırılmasının sağlandığını, diğer bir yeniliğin ise belge ücretinin sistem üzerinden oluşturulan ödeme kodu ile ödenebilmesi ve ödeme online olarak sistemde göründüğünden ilave bir makbuz beyanının artık gerekli olmamasını göstererek online ödeme sistemi ile belge ve harç eşleştiğinden, herhangi bir vergi kaybı da olmayacağını duyurdu.
Devlet Kurumlarında Evrak İşleri Azalacak”
Daha önce kağıt ortamında, farklı kurumların fiziki onayıyla gerçekleşen uygulamanın, tamamen dijital ortama taşınması ile devlet kurumlarında evrak işlerinin azaltıldığına dikkat çeken Bakanlık, vatandaşların, turistlerin ve tekne mürettebatının pasaport kontrolleri hariç, hiçbir kuruma gitmeyerek zamandan tasarruf etmesinin sağlandığını bildirdi. Sistem, ilgili tüm devlet kurumları ile koordineli çalıştığından, uygulamaların uyum içinde devamlılığının sağlandığını ifade eden Bakanlık, “Tüm kullanıcılar için düzenli olarak sistem üzerinde bilgilendirme mesajları ve kullanım videolarına erişim de mümkün. Sistem ile Seyir İzin Belgesi işlemlerinde vatandaşa verilen hizmette yeknesaklık sağlanacak olup kurumlarda farklı uygulama yapılması önlenerek hizmetlerin düzenli ve sistemli bir şekilde yürütülmesini amaçlıyoruz.” dedi.
Bakanlık ayrıca, 2023 yılında 60 bine yakın SİB düzenlenirken yeni sistemin devreye girmesinden sonra geçen sürede ise 12 Bin 405 SİB düzenlendiğini açıkladı.