En acı hasat: Maraş biberinde 50 bin ton üretim

Date:

Türk mutfağının vazgeçilmez tadı, aynı zamanda ilaç ve kimya sektöründe de kullanılan biber, tarlada toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor. Tarlada makinelerle ve elle tek tek toplanan biberler sergilerde kurtulup kentteki fabrikalarda işlendikten sonra sofraları süslüyor. Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 13,10’unu Kahramanmaraş karşılıyor. Pazarcık Narlı ve Türkoğlu ilçesinin birçok köyünde 25 bin dekarda ekilen acı Maraş biberinden 50 bin ton yaş biber elde edildi.

Fabrikalara gönderilerek belirli işlemlerden geçen 50 bin ton yaş biberden 12 bin 500 ton baharatlık pul (yaprak) biber elde edildi. Tescilli Maraş biberi aroması, rengi ve farklı tadıyla sofralarda yerini almaya başladı.

İlkel tarımdan modern tarıma geçen kentte bibercilik önemli bir sektör. Binlerce çiftçinin ekim yaptığı bereketli topraklarda, çevre illerden gelen tarım işçileri de istihdama katkı sağlıyor.

Maraş biberinin yüzde 50’si ihracata giderken, geri kalan kısmı Türkiye’nin tüm illerine pazarlanıyor. Çiftçi Hakan Elmalı, “Tarladan toplanan biber şu anda sergide kurutma halinde, daha sonra fabrikadan geçirilen işlem sonrası sofralara gider. Yemeklere ayrı bir lezzet veriyor. Sahte ürünlerin toplanması ve vatandaşların almaması lazım. Biber dünyanın dört bir yanına da gönderiliyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

spot_imgspot_img

Popular

Daha Fazla İçerik
Daha Fazla İçerik

Yemek kartlarını markette kullananlar dikkat! Limit getirildi

Yemek kartlarıyla market alışverişi yapan milyonları ilgilendiren yeni bir...

Ünlü bankadan bomba altın tahmini!

ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından Citi, altın fiyatlarına ilişkin...

Otomotiv devi bir modelin üretimine son verdi

Japon otomobil üreticisi Mazda, ek tarifelere karşı geçici önlem...

Türk tekstil devi konkordato ilan etti

Küresel ekonomik kriz çok sayıda şirketin iflas bayrağını çekmesine...