Turizm İstihdamında Tarihi Rekor

Date:

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm sektöründeki çalışan sayısının Haziran 2024 itibariyle tarihi bir seviyeye ulaşarak 1.5 milyonu geçtiğini açıkladı. Turizmin toplam istihdamdan aldığı payın yüzde 9 olduğunu belirten Eresin, Ağustos ayı verilerinde çalışan sayısının 1.7 milyonu aşmasını beklediklerini söyledi.

İstihdamda Turizmin Liderliği

TÜROB’un İstanbul’da düzenlediği ve İŞKUR, SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen “Çalışma Hayatına Yönelik Mevzuat, Denetim, Teşvikler Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Eresin, SGK’nın Haziran 2024 verilerine dayanarak hazırladığı raporu değerlendirdi. Raporda, 532 bin kişinin konaklama, 850 bin kişinin yiyecek-içecek, 78 bin kişinin seyahat acentesi ve 41 bin kişinin de havayolu sektöründe çalıştığını belirten Eresin, toplam çalışan sayısının 1.5 milyonu aştığını vurguladı.

Turizm sektöründe her işletmede ortalama 8.36 çalışanın bulunduğunu belirten Eresin, bu oranın diğer sektörlere göre oldukça yüksek olduğunu ve turizmin istihdamda lider sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Eresin, Ağustos ayının turizmde zirve dönemi olduğuna dikkat çekerek, çalışan sayısının bu dönemde 1.7 milyonu geçmesini beklediklerini söyledi.

Esnek Çalışma Modeli İstihdamı Artıracak

Eresin, turizm sektörünün istihdam potansiyelini daha da artırmak için esnek çalışma modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Mevcut İş Kanunu’nun, özellikle sanayi ve imalat sektörleri düşünülerek hazırlandığını vurgulayan Eresin, turizm sektörünün özellikleri ve gereksinimlerine uygun esnek çalışma uygulamalarının eksik olduğunu söyledi. Bu eksikliklerin başta gençler ve kadınlar olmak üzere istihdamın artmasını engellediğini belirten Eresin, esnek çalışma modellerinin uygulanmasının sektördeki istihdamı artıracağını ifade etti.

Turizm sektörünün dünya genelinde kabul görmüş uygulamalarla uyumlu hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Eresin, mevzuatta yapılacak düzenlemelerin sektördeki sürdürülebilir istihdamı destekleyeceğini söyledi. TÜROB’un Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla temaslarını sürdürdüğünü belirten Eresin, bu çerçevede esnek çalışma modellerinin yanı sıra geçici iş ilişkileri, haftalık izin, yıllık izin, fazla mesai gibi konularda da düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.

İnsan Faktörü Hâlâ Kritik Öneme Sahip

Dijitalleşmenin ve makineleşmenin pek çok sektörde iş gücünü azaltmasına rağmen, turizmde insan faktörünün hala en önemli unsur olduğunu vurgulayan Eresin, “Turizm işletmeleri, otomasyonun etkisiyle kısmen değişse de hizmet üretiminde insan gücüne en fazla ihtiyaç duyulan alanlardan biri olmayı sürdürüyor. Turizm, istihdam yaratıcı sektörler arasında önemli bir yer tutuyor” dedi.

 

Eresin, müşteri memnuniyeti ve sadakatinin doğrudan çalışan performansı ile bağlantılı olduğunu, bu yüzden turizm işletmelerinde insan kaynağı planlamasının büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. 7/24 hizmet veren turizm işletmelerinin faaliyetlerini durdurmalarının mümkün olmadığını hatırlatan Eresin, bu nedenle istihdamın sürekliliğinin sektörde hayati önemde olduğunu belirtti.

İŞKUR ve SGK’dan Destek

Toplantıya katılan İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı ve SGK temsilcileri, turizm sektöründeki denetimler ve yeni istihdam teşvikleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Ayrıca katılımcılara çalışma hayatına yönelik yürürlükteki mevzuat hakkında güncel bilgiler aktarıldı. Eresin, toplantının düzenlenmesine katkı sağlayan tüm kurum temsilcilerine teşekkürlerini sundu.

Eresin, özellikle İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, İŞKUR İstanbul Müdürü Uğur Oto, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Bekir Aktürk, İstanbul Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Yılmaz Şahan ve SGK İstanbul İl Müdürü Harun Sertbaş’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

spot_imgspot_img

Popular

Daha Fazla İçerik
Daha Fazla İçerik

Ünlü zincir markette satılan baharat kara listeye girdi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 10 Nisan'da yayımladığı taklit ve...

Merkez Bankası’nın enflasyon, dolar ve faiz beklentileri değişti

Merkez Bankası, ekonomik göstergelerdeki son değişiklikler ışığında enflasyon, dolar...

Trafik kanunu değişiyor! O ehliyetler iptal edilecek

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle, kırmızı ışık ihlali...

Mehmet Şimşek: Enflasyonu aşağı getirme konusunda kararlıyız

Bakan Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Şimşek,...