E-Dergi
Genel

Cevdet Yılmaz: Enflasyon Yüzde 41,5’e Düşecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eylül ayında enflasyonun 50’nin altına inmesini ve yıl sonu itibarıyla %41,5 seviyelerine düşmesini beklediklerini duyurdu.

 Cevdet Yılmaz: Enflasyon Yüzde 41,5’e Düşecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eylül ayı enflasyon verileriyle birlikte enflasyon oranlarının 50’nin altına inerek 40’lı rakamları göreceğini tahmin ettiklerini ve yıl sonu itibarıyla enflasyon beklentisinin %41,5 olduğunu açıkladı. Yılmaz, bu tahminlerin Merkez Bankası’nın tahmin aralığına yakın olduğunu ve gelecek yıl için hedeflerinin %20’nin altında bir enflasyon oranı olduğunu belirtti.

Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) öngörülebilirliği artırdığını ve yatırım ortamını iyileştirdiğini vurguladı. Programın temel hedeflerinin enflasyonu düşürmek, büyümeyi sürdürülebilir kılmak ve istihdamı korumak olduğunu söyledi. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlanarak ekonomik ve sosyal refahın artırılacağını ifade etti.

Geçiş döneminin Haziran ayında tamamlandığını ve şu anda dezenflasyon sürecine girildiğini belirten Yılmaz, geçen yıl enflasyonun %75’e kadar yükseldiğini, ancak son aylarda %23,5 puanlık bir düşüş yaşandığını söyledi. Eylül ayında enflasyonun 50’nin altına, yıl sonu itibarıyla ise %41,5 seviyelerine çekilmesi bekleniyor.

Bütçe açığıyla ilgili bilgi veren Yılmaz, geçen yıl bütçe açığının %6,4 olarak tahmin edildiğini ancak %5,2 ile kapatıldığını ve deprem harcamaları çıkarıldığında bütçe açığının milli gelire oranının %1,6 olduğunu aktardı. Cari açık konusunda ise geçen yıl %6 seviyelerinde olan cari açığın, yıl sonu itibarıyla 1,7 seviyesine düşmesini beklediklerini ifade etti.

Yılmaz, cari açıktaki bu düşüşün yapısal reformlar ve teknolojik dönüşümle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası rezervlerinin geçen yıl 98,5 milyar dolardan 150 milyar dolara yükseldiğini, Kur Korumalı Mevduat hesaplarının ise 125 milyar dolardan 50 milyar dolara düştüğünü belirtti. Bu iyileşmelerin ülkenin risk primini olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün geçen yıl 1,1 trilyon dolara ulaştığını ve bu yıl sonunda 1,3 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini belirten Yılmaz, kişi başına düşen gelirin yıl sonunda 15 bin doları aşacağını ve OVP’nin sonunda 20 bin doları geçeceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin son 20 yılda 262 milyar dolar doğrudan yatırım çektiğini ve bu rakamın önceki 20 yılda sadece 15 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Yılmaz, Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım stratejisi doğrultusunda dünya genelindeki uluslararası sermayenin %1,5’ini çekmeyi hedeflediğini ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki taraf için de faydalı olacağını vurguladı.