E-Dergi
Ekonomi

Kalamış Yat Limanı Özelleştirildi

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın satışı onaylandı: Vahit Karaaslan 40 yıl boyunca işleyecek

 Kalamış Yat Limanı Özelleştirildi

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın Vahit Karaaslan’a satılması onaylandı. Karar, aralarında Koç Holding’in de bulunduğu özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Karaaslan’ın limanı 40 yıl süreyle işletmesini öngörüyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan diğer özelleştirme kararları arasında, Ankara Akköprü’deki Karayolları arsası ve Didim’deki çeşitli arsaların satışları yer alıyor. Akköprü’deki 65 bin 421 metrekarelik arsanın ihalesi, 7 milyar 500 milyon TL ile GAMADOR İnşaat’a verildi. Didim Cumhuriyet Mahallesi’nde ise Sümer Holding’e ait 18 bin 339 metrekarelik arsa 252 milyon TL, 6 bin 911 metrekarelik iki arsa ise sırasıyla 102 milyon TL ve 108 milyon TL bedelle satışa sunuldu.

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, 2011 yılından beri özelleştirme kapsamındaydı. 1985 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edilen marina, 1988’de özel bir şirket tarafından işletilmeye başlamıştı. 1992 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Kadıköy Belediyesi’ne verilen tahsis kaldırıldı ve marina 2011’de özelleştirme kapsamına alındı. Son dönemde limanın büyütülmesi ve yeni ticari alanlar yapılmasıyla ilgili imar planlarına açılan davalar halen devam ediyor.

Kalamış Yat Limanı, Türkiye’nin ikinci en büyük ve İstanbul’un en büyük yat limanı olarak biliniyor. Toplamda 1511 yat kapasiteli liman, Türkiye’nin yat limanı kapasitesinin yüzde 6’sını, İstanbul’un ise yüzde 23,8’ini temsil ediyor.

Kadıköy Belediyesi, marinanın kamu kurumlarına verilmesi için başvuruda bulunmuş ancak sonuç alamamıştı. Kadıköy Belediyesi’nin ihale dışı bırakılması ve özelleştirme kararına karşı yapılan itirazlar sonuçsuz kalmıştı.

Önceki dönemde, 2021 yılında Koç Holding’in bağlı ortaklığına verilen limanın işletme hakkı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2022 yılında iptal edilmişti. Koç Holding, Ülker ve Malezyalı UEM Group’tan oluşan konsorsiyumun kazandığı köprü ve otoyol ihalesi de, Erdoğan tarafından iptal edilmişti.