E-Dergi
Ekonomi

Kastamonulu çiftçiye 151 milyonluk büyük destek

Kastamonu Valisi Meftun Dallı,” 68,5 milyar dolar tarımsal hasıla ile Türkiye, Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında bulunuyor” dedi.

 Kastamonulu çiftçiye 151 milyonluk büyük destek

“Kırsal Kalkınma Destekleri” kapsamında bu yıl Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü katkılarıyla hazırlanan 312 proje, Tarım Bakanlığınca kabul edildi. Kabul gören projelerden makine ekipman desteklerinde 299 projeye 79 milyon 660 bin TL ve ekonomik yatırımlarda hazırlanan 13 projeye 71 milyon TL olmak üzere 312 projeye 151 milyon TL hibe desteği sağlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı hibe desteğiyle sağlanan makine ve ekipmanların dağıtımı amacıyla Taşköprü ilçesinde gerçekleştirilen törende konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, gıdanın insanoğlunun en stratejik ihtiyacı olduğunu belirterek bu nedenle gıdanın her şeyden önde geldiğini belirtti. Vali Dallı, şöyle konuştu.

 “Gıda, insanoğlunun en stratejik ihtiyacıdır. Her şeyden önce gıda gelmektedir. Taşköprü ilçemizde sarımsak  ürünü başta olmak üzere çeşitli ürünlerle de Kastamonu’nun tarımsal üretimine çok ciddi katkı veren bir ilçemiz. Karasaban ile tarla sürmüş bir neslin artık son temsilcileri oluyoruz. O günleri gördükten sonra şu anda çiftçilerimizin hibe olarak bakanlığımızın   de destek  verdiği ekipmanların ne kadar önemli olduğunu son derece idrak edebiliyoruz.  Taşköprü’de dağıttığımız makinelerin 45 milyon lirası hibe oluyor. Bu dağıttığımız makinelerin çiftçilerimize hayırlı olmasını ve üretimlerini daha da arttırmalarını temenni ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın da açıkladığı üzere 68,5 milyar dolar tarımsal hasıla ile Türkiye, Avrupa’da birinci sırada yer alırken dünyada da ilk 10 ülke arasında bulunuyor. Bu son derece gurur verici. Gıda, günümüzde hem temini hem de sağlıklı bir ürün tüketimi olarak aslında bir milli güvenlik konusu haline gelmiştir. Kendi kendine yetiyor olmak bir ülke için son derece önemlidir. Bununla da ne kadar gurur duysak azdır. Elbette bunun sürdürülebilir olması için de makineleşme son derece önemlidir. Bundan sonraki yıllarda da Bakanlığımız destekleriyle daha güzel işler yapılacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu da  “ Bu yıl 312 projemizin tamamı kabul edilerek 300 milyon liralık proje tutarının 150 milyon lirasını çiftçilerimize hibe olarak dağıtacağız. 2024 içinde ilçemizde 110 çiftçimize 215 makine dağıtımı gerçekleştirildi. Yaklaşık 45,5 milyon lira hibe olacak, bunların proje tutarı da yaklaşık 90 milyon lira civarında. Çiftçimize dağıtılacak makine ve ekipmanların hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.