Ordu TSO Başkanı, “Küçük işletmeler inim inim inliyor”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel,” Ülkemizde bugün gündem enflasyon, standart maaşı olan insanlar ve küçük işletmeler bu enflasyonun altında inim, inim inliyor” dedi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Adil Levent Karlıbel ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Ender Sönmez, enflasyon düzeltmesinin geçici vergi döneminde uygulanması ve doğacak vergi yüklerine dair ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleşen basın açıklamasında konuşan, OTSO Başkanı Adil Levent Karlıbel; “İş dünyasının en büyük paydaşı mali müşavirlerdir. Mali Müşavirlerden beklentimiz şu, bizim ülkemiz gibi akşam yatarken başka, sabah kalkarken başka kanun ve yönetmelik çıkan ülkelerde iş dünyası olarak kendimizi bunlara hazırlayamıyoruz. Mali Müşavirlerin önden bu bilgilendirmeyi yapması, bizimde bunu özümseyerek iş dünyamıza uygulamamız gerekiyor. Ama Mali Müşavirlerimiz şu anda bu anlamsız yasa değişiklikleri yüzünden ya da çıkan farklı, farklı vergiler yüzünden asli işlerini bıraktılar buna hazırlık yapıyorlar. Bütün eforlarını buna harcıyorlar” diye konuştu.
Ülkemizde bugün ana gündemin enflasyon olduğunu vurgulayan OTSO Başkanı Adil Levent Karlıbel, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
“Ülkemizde bugün gündem enflasyon, hem standart maaşı olan insanlar, hem de küçük işletmeler bu enflasyonun altında inim, inim inliyor. Burada biz enflasyonu nasıl yeneceğimizi konuşmamız gerekirken, şimdi burada oturduk enflasyon vergisini konuşuyoruz. Nedir enflasyon vergisi, eğer siz bundan önceki yıllarda kazandığınız paraları şirketinizden bir şekilde çekip, sonra da kasa altlarına sokup kenara ayırsaydınız, o ayırdığınız paralarla da mülkler, arabalar alsaydınız bir kuruş vergi ödemeyecektiniz. Ama biz ne yaptık gerçek bir tüccar gibi, gerçek bir iş adamı gibi kazandığı parayı şirket aracına ya da mülküne yatırarak bilançomuza koyduk. Siz bunlara diyorsunuz ki şimdi biz bunun artışından senden vergi alacağız. Yani adamın vergilendirilmiş kazancı ile aldığı maldan ben bir kere daha vergi alacam diyorsunuz. Kısaca örnek verdiğimizde, 1 milyon liralık bir mülkü olan bir şirket 190 bin TL’lik bir artışa tabi olacak bu 6 ayda. 190 bin TL’nin vergisini de devletimiz istiyor. Evet, piyasadan dövizi çekmek için arz yapıldı piyasaya, piyasadaki enflasyon arttı, bu para vergiyle çekilmez ki, siz anahtarı kaybettiğiniz yerde arayın, siz bu anahtarı kiminle kaybettiniz sanayinin, iş dünyasının dışındaki adamlara kar elde ettirirken bu anahtarı kaybettiniz. O anahtarı onlarda arayacaksınız. Bizim çalışan emek veren sermayesi ile iş yapan insanlarımızı vergilendirirseniz o vergiler tekrar bu halka gider olarak yansıyacak ve enflasyon bir kere daha körüklenecek. Bu anlamsızlıktan vaz geçmek hükümetin görevi olmalıdır. Bu mutlaka ertelenmelidir, hatta kaldırılmalıdır. O yüzden Mali Müşavirlerin almış olduğu kararın arkasındayız. Zararı sonunda gerçek esnaf, gerçek tacir görecektir.” açıklamalarında bulundu.
OLUMSUZ ETKİLERİNİ HİSSEDECEKLER
Ordu Mali Müşavirler Oda Başkanı Mehmet Ender Sönmez’de enflasyon vergisinin işletmeleri olumsuz etkileyeceğini belirterek şunları söyledi.
“2023 yılsonu itibariyle yapılan düzeltmelerde doğan gelir doğurucu matrah farkları vergilendirilmemiştir. Fakat 2024 yılından itibaren yapılacak hesaplamalarda enflasyon düzeltmesi neticesinde olumlu fark doğması halinde vergiye tabi tutulacaktır. Enflasyon düzeltmesi uygulanması halinde işletmeler son ödeme tarihi 17 Ağustos olan geçici vergi ödemelerinde olumsuz etkilerini hissedecektir. Bu durum vergi mükelleflerine ilave vergi yükü olarak yansıyacaktır. Böylelikle enflasyonun etkilerinden arınmaya çalışan işletmeler açısından enflasyon vergisi söz konu olacaktır. İşletmelerin finansal yapılarını düzeltme, kredi, mal tedarikinde borçlanmalar gibi yabancı kaynaklar bulmada zorlandığı bir dönemde ayrıca enflasyon düzeltmesinden dolayı vergi doğması ticari yaşamı daha da olumsuz etkileyecektir. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklı vergi alınmamalıdır.”