E-Dergi
Ekonomi

Tarım Krediden fındığa ’10 TL’?

KARADENİZ bölgesinde ihracatta önemli bir yer tutan fındık fiyatlarında önemli bir gelişme yaşandı. Tarım Kredi Kooperatifleri, alım fiyatlarını yükseltti.

 Tarım Krediden fındığa ’10 TL’?

132 TL OLDU
Fındık piyasasında toplama, kurutma ve patoz dönemi devam ederken Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, fındık alım fiyatlarını revize ettiğini duyurdu. Fındık fiyatları serbest piyasada sabit kalırken, kooperatif Giresun Kalite Fındık için alım fiyatını 122 TL’den 132 TL’ye çıkardı. Ayrıca randıman başına 2.60 TL ödeme yapılacağını açıkladı.

45 GÜN SONRA ÖDEME
Levant Kalite Fındık fiyatı ise 122 TL’den 130 TL’ye yükselirken, Bu fiyatlara ek olarak randıman farkı da ödeme planına dahil edilecek. Ödemelerin 45 gün sonra yapılacağı belirtilirken, Tarım Kredi Kooperatifi bu artışla fındık alım fiyatlarını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile eşitlemiş oldu.

SERBEST PİYASADA FİYATLAR AYNI KALDI
Tarım kredi Kooperatifleri’nde fiyat artışı olurken serbest piyasada fındık fiyatları sabit kaldı. 15 Eylül itibarıyla 50 randıman levant kalite kabuklu fındık 115 ile 118 lira aralığında olurken, çakıldak kalite fındık ise ortalama 120 TL’den işlem görüyor.

ÜRETİCİLER ARTIŞ BEKLİYOR
Öte yandan fındık üreticileri ise artan maliyetler karşısında fiyatların daha da yükselmesini bekliyor.