E-Dergi
Ekonomi

TCMB Resmi Rezervleri Artış Gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Ağustos ayına ait Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri verilerini yayımladı. Resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 1 artış göstererek 149,4 milyar ABD doları seviyesine ulaştı.

 TCMB Resmi Rezervleri Artış Gösterdi

Döviz ve Altın Rezervlerindeki Değişim

Ağustos ayında alt kalemler itibarıyla döviz varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalarak 81,7 milyar ABD doları oldu. Buna karşın, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 5,1 artış göstererek 60 milyar ABD doları seviyesine yükseldi.

Döviz Çıkışları ve Yükümlülükler

Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış döviz çıkışları, bir önceki aya göre yüzde 2,4 azalarak yaklaşık 43,7 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Bu tutarın yaklaşık 36,0 milyar ABD doları anapara, 7,7 milyar ABD doları ise faizden oluşmaktadır.

Swap İşlemleri ve Yükümlülükler

Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 22,3 milyar ABD doları oldu. Bu tutarın 31 milyon ABD doları bir ay vadeli olarak kaydedildi.

Şarta Bağlı Döviz Çıkışları

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ve diğer yükümlülüklerden oluşmaktadır. Bu yükümlülükler, bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 49,8 milyar ABD doları seviyesine ulaştı.