E-Dergi
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: “Türkiye-İsrail İhracat ve İthalatını Durdurdu"

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024'ten itibaren Türkiye ile İsrail arasındaki tüm ihracat ve ithalat işlemlerinin durdurulduğunu ve İsrail'den Türkiye'ye herhangi bir sevkiyatın olmadığını duyurdu. Bakanlık, Türkiye'nin bu kararı İsrail’in insanlık dışı saldırılarına karşı verdiğini ve Filistin’e yönelik yardımların devam edeceğini açıkladı.

 Ticaret Bakanlığı: “Türkiye-İsrail İhracat ve İthalatını Durdurdu

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir ihracat veya ithalat işleminin yapılmadığını duyurdu. Bakanlık, bu tarihten sonra İsrail’e yönelik tüm ticaretin durdurulduğunu ve İsrail’den Türkiye’ye gelen sevkiyatların bulunmadığını açıkladı.

Yazılı açıklamada, 7 Ekim 2023’ten bu yana Türkiye’nin İsrail’in saldırılarının durdurulması ve kalıcı ateşkes sağlanması için yoğun çaba sarf ettiği belirtildi. Türkiye, bu süreçte İsrail ile ticareti önce yavaşlatmış, ardından 9 Nisan 2024’te 54 grupta 1.019 üründe ihracatı durdurmuştu. Son olarak, 2 Mayıs 2024 itibarıyla İsrail ile tüm ticaret işlemleri tamamen durduruldu.

Açıklamada, “2 Mayıs 2024 tarihinden sonra Türkiye’den İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi veya İsrail’den Türkiye’ye ulaşan hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. İsrail için gümrük sistemi kapalıdır” denildi. Ayrıca, Filistin’e yönelik insani yardımların Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından denetlendiği ve bu yardımların yalnızca Filistin topraklarına yapıldığı vurgulandı.

Türkiye’nin Filistin’e yönelik yardım ve desteğini sürdürdüğü belirtilirken, İsrail’in uluslararası kuruluşlar nezdinde Türkiye’nin ticaret durdurma kararını propaganda malzemesi olarak kullanmaya çalıştığı ifade edildi. Bakanlık, “Türkiye, İsrail derhal ve kalıcı ateşkes ilan edene kadar ve Gazze’ye insani yardımların kesintisiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlayana kadar yeni tedbirleri kararlı bir şekilde uygulayacaktır” dedi. Türkiye’nin, Filistin davasının ve zulüm altındaki mazlum coğrafyaların her zaman yanında olmaya devam edeceği vurgulandı.