E-Dergi
Genel

ULUSOY UN, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLDU

Sektöründe global bir şirkete dönüşen Ulusoy Un, uluslararası pazarda her yıl artan gücü ile Türkiye’nin gururu oldu. Bundan sonraki dönemde mevcut pazarlarda etkinliklerini ve paylarını daha da artırmayı planladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, ”Yeni pazarlara açılmaktan ziyade bulunduğumuz ülkelerdeki etkinliğimizi artırarak, 2024 yılında, miktar bazında 400 bin ton ihracat hedefliyoruz.” dedi.

 ULUSOY UN, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLDU

107 ülkeye ihracat gerçekleştiren Ulusoy Un, konsolide un ihracatını 2023 yılında bir önceki seneye göre yüzde 32 büyüterek 350 bin tonun üzerine çıkararak bir başka ifadeyle Türkiye un ihracatının yüzde 10’unu tek başına gerçekleştirdi. Bugün Türkiye’nin en büyük 2. tarım şirketi olarak salt un değil, un ve unlu mamuller kategorisinin tamamında global bir üretici olarak yer alma hedefi ile yoluna devam eden Ulusoy Un, sektöründe sergilediği performansı ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri oldu.

100’DEN FAZLA ÜLKEDE TÜKETİCİSİNE ULAŞIYOR

Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Toplam üretim kapasitemiz 4.415 ton/güne ulaşarak Türkiye un pazarının lideri ve açık ara en büyük un üreticisi konumumuzu korumaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Ekmeklik Un markası olan U Plus ürün grubumuzda bulunan çeşitli özelliklerdeki buğday unu ürünlerimizi modern, teknolojik ve hijyenik standartlarla ülke çapındaki 5 üretim tesisimizde kaliteden ödün vermeden üretip, tüm yurtta yaygın uzman ve donanımlı ekiplerimiz ile ülkemizin 81 ilinde profesyonellerin kullanımına sunuyoruz. Türkiye’nin en büyük un üreticisi olarak özenle seçilen buğdayları, el değmeden son teknoloji ile işleyip unun en doğal halini, her pakette en iyi kalitede 100’den fazla ülkedeki nihai tüketiciler, endüstriyel ve profesyonel kullanıcılara ulaştırmaktayız” dedi.

2025 YILINDA KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK 

Ulusoy Un’un 2023 yılında, başarılı ve istikrarlı bir performans sergilediğini ifade eden Dr. Eren Günhan Ulusoy, şirket olarak enerji yatırımlarının bir bölümünü de önümüzdeki yıl devreye almayı planladıklarını belirterek “Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda devam eden enerji yatırımlarımızın bir bölümünü 2025 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi durumunda, şirketlerimizin enerji ihtiyacının tamamını kendi üretimimizle karşılamayı ve sonucunda enerji giderimizin kalmamasını, bunun üzerindeki elektrik üretim miktarından da enerji geliri elde etmeyi hedefliyoruz” dedi

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 210. İHRACATÇISI

Bu arada ihracatta hedef büyütmeye devam eden Ulusoy Un, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Türkiye’nin en büyük ihracatçı firmalarının belirlendiği TİM1000 listesinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yeniden yer aldı. 2023 yılında 39,6 milyar TL’lik bir satış hasılatına ulaşan Ulusoy Un, gerçekleştirdiği 127 milyon 286 bin dolar ihracatla Türkiye’nin en büyük 210. ihracatçı firması oldu. Ulusoy Un’un 2023 yılında 210. sıraya yerleşerek diğer yıllarda olduğu gibi listedeki yerini yukarıya çıkarmaya devam ettiğini söyleyen Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Hem sektörümüz özelinde hem de makroekonomik olarak zorlu dengeler yönetmek durumunda kaldığımız 2023 yılında, Ulusoy Un başarılı ve istikrarlı bir performans sergilemiştir. İhracatta her yıl hedeflerimizi artırarak, bugün 107 ülkeye ihracat yapan şirket konumuna geldik. Başka bir ifadeyle Türkiye un ihracatının yüzde 10’unu tek başımıza gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında 350 bin ton ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılında da üretimimizden aldığımız güçle ihracata odaklanarak hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

350 BİN TON İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması’na göre de 2023 yılında üretimden satışlarda 5 milyar 919 milyon TL’yle Türkiye’nin en büyük 243. sanayi kuruluşu olduklarını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, şunları söyledi;

“TİM1000’deki yükselişimiz sonrasında İSO500’de de yükselerek Türkiye’nin en büyük 243. sanayi kuruluşu olduk ve un sektörünün en büyük üreticisi olarak ilk sırada yer aldık. 2023 yılında, Ulusoy Un başarılı ve istikrarlı bir performans sergilemiştir. Samsun’da 2.088 ton/gün, Çorlu’da 383 ton/gün, Hatay’da 463 ton/gün olmak üzere toplam 2.934 ton/gün buğday işleme kapasitemiz ve bağlı ortaklığımız olan Söke Değirmencilik A.Ş.’nin Aydın’da 640 ton/gün ve Ankara’da 841 ton/gün olmak üzere toplam 1481 ton/gün buğday işleme kapasitemiz ile konsolide 4.415 ton/gün buğday işleme kapasitemizle, Türkiye’nin lider un üreticisi olma konumumuzu devam ettiriyoruz. İhracatta her yıl hedeflerimizi artırarak, bugün 107 ülkeye ihracat yapan şirket konumuna geldik. 2023 yılında 2022’ye göre ihracatımızı yüzde 32 oranında artırarak 350 bin ton ihracat gerçekleştirdik.”

FORTUNEA 500 LİSTESİNDE HIZLI YÜKSELİŞ

Ulusoy Un ’un, ayrıca Türkiye’nin en büyük 500 firmasının belirlendiği Fortunea500 listesinde 12 basamak birden yükselerek 57. sırada yer aldığını belirten Dr. Eren Günhan Ulusoy, “TİM1000 ve İSO500 listelerindeki düzenli yükselişimiz, Fortune500 sıralamasında da devam etti. Başarılı büyüme performansımızın resmi ve özel kurumların yaptığı araştırmalarla belgelenmesi bizleri mutlu ediyor.  2012 yılından beri Fortune500 listesinde yer alıyor ve listedeki yükseliş trendimiz devam ediyor. Her sene tarımsal, tahıl, süt, et ve su ürünleri alanında Türkiye’nin en büyük 3. kuruluşu olarak yer alırken, bu sene ilk defa 2. sıraya yükseldik. En çok yurt dışı satış gerçekleştiren firmalar arasında da 18. sırada yer almamız, ihracatın daha da anlam kazandığı bir dönemde şirketimizin başarılı stratejisini ortaya koyarken hem sektörümüze hem de ülke ekonomimize katkıda bulunmaya devam ediyoruz” dedi.