E-Dergi
Ekonomi

Vergi Kaçırmaya Karşı Sert Önlemler Kapıda

Geçen ağustos ayında çıkan Torba Yasa'nın uygulama tebliğleri açıklandı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı yeni tebliğe göre, yüksek gelir elde eden ancak yıllık hasılatını düşük beyan eden işletmeler detaylı denetim altında olacak. İşte detaylar...

 Vergi Kaçırmaya Karşı Sert Önlemler Kapıda

İzah Süresi ve Cezalar

İşletmeler, yüksek gelir beyan etmelerine rağmen düşük hasılat beyanı yaparlarsa 30 gün içinde izah yapmak zorunda olacaklar. İzah süresi içinde yeterli açıklama yapılmazsa, takdir komisyonuna sevk edilecek ve ceza uygulanacak. Ceza olarak mükelleften yüzde 20 oranında ek vergi ve geçmiş dönem faizi talep edilecek.

Şimşek’ten Vergi Adaleti Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaleti sağlamak amacıyla vergi kanunlarında değişiklikler yaptıklarını belirtti. Şimşek, “Az kazanandan en az vergi almak için sistemi kurgulayacağız. Çok kazanları uyarıyorum, vergi kaçırma cezalarını ağırlaştıracağız, denetimlerde yapay zekayı devreye alacağız” şeklinde açıklamada bulundu.

GİB Tebliği ve Uygulama Detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos’ta yayımlanan tebliğ taslaklarında hasılat denetimi uygulamasının detaylarını paylaştı. 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek uygulamada, mükelleflerin günlük hasılatları düzenli olarak denetlenecek ve aylık ortalamaları hesaplanacak.

Örnek Uygulama ve Sonuçları

Bir lüks restoranın yıllık brüt satışının 5 milyon TL olarak beyan edilmesi, ancak denetimler sonucu aylık hasılatının 1.2 milyon TL olarak belirlenmesi durumunda, mükellef izaha çağrılacak. Eğer izah yapılmazsa, cezai işlem uygulanacak.