E-Dergi
Ekonomi

Çankırı’da iş var işçi yok. Gelişme var konut yok Çankırı’da sanayi çalıştıracak eleman bulamıyor

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten “ Talepleri durdurma noktasına geldik. Çünkü çalışacak insan bulamıyoruz. Çok acıdır ki, çoğu işsizlikten dert yanıyor ama firmalarımız çalışan bulamıyor ” dedi.

  Çankırı’da iş var işçi yok. Gelişme var konut yok Çankırı’da sanayi çalıştıracak eleman bulamıyor

Çankırı için ihracatın çok önemli olduğunu söyleyen TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, Çankırı da ihracat potansiyeli olan ciddi firmalar bulunduğuna işaret ederek " Son 15 yılda ilimizde dış ticarette iyi bir yol alındı. 5 ihracatçı vardı Şuan rakam 65’e çıktı. 18 milyon dolar olan ihracat rakamımız ise 15 yılda 700 milyon dolara çıkmış durumda. Şehrimizde ihracatın büyümesi ile istihdam da büyüdü. İlimize şu anda 4 bin 500’e yakın kişi çalışmak için çevre illerden geliyor” dedi.

Çankırı TSO  ev sahipliğinde, Avrupa İşletmeler Ağı - Karadeniz proje faaliyetleri arasında yer alan KOBİ'lerin dış ticaret alanında kapasitelerini geliştirilmesi hedefi doğrultusunda proje ortaklarından Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, proje koordinatörü Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Organize Sanayi Bölgesi ve Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri" açılışında konuşan Başkan ilde artan istihdama karşılık konutlaşmanın çok aynı hızı gösteremediğini söyledi.

Yaşanan sorunu her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten,“ Her zaman ve her platformda bunu dile getiriyoruz. Yerel yöneticiler sanayicilerimizin arkasından yetişemediler. İlimizin genelinde konut problemi var. Buradan sürekli dile getiriyoruz ucuz konut üretilmesi gerektiğini. Kentleşme ile sanayileşmenin at başı gitmesi gerektiğini defalarca belirttik. Şu anda geldiğimiz nokta; kırsalda olmamıza rağmen arsa üretilip ucuz konut yapılamadı.” şeklinde konuştu.

TALEPLERİ DURDURMA NOKTASINDAYIZ

Sanayileşme konusunda Çankırı’ya her geçen gün taleplerin de artığını aktaran Başkanı Hayrettin Çelikten, “Talepleri durdurma noktasına geldik. Çünkü çalışacak insan bulamıyoruz. Çok acıdır ki, çoğu işsizlikten dert yanıyor ama firmalarımız ise çalışan bulamıyor. Yaşamı ucuzlatmak gerekiyor. Bunun içinde ucuz konut üretmek gerekiyor. Sosyal donatılarımızı tamamlayamadık. Bu nedenle beyaz yakalıları tutmakta zorlanıyoruz. Buna rağmen gelişmelerden memnunuz. 700 milyon dolarlık ihracatımız var. Cari fazlamız da var. İlimizi bu yönde takdir ediyorum ama yapılacak çok şey var” ifadelerine yer verdi.